torsdag 29 november 2012

Ett tredagars bygge

Jag såg i tidningen Hus & Hem finns en ritning på ett pepparkakshus. Eller ett slott!
Haga slott faktiskt. Vi, i min familj har gjort pepparkakshus i massor av år och börjar vara något av proffs på det.
Eller vi blir bättre och bättre på att fuska. Men här har du ett bra recept på degen, den ska hålla för att göra stora tak och inte bli helt sned när man gräddar den.
 Några tips: när man skär ut delarna, skär inte som man skär av en tapetvåd utan ta en kniv eller bakbordsskrapa och "tryck av degen". Typ uppifrån, tryck. Annars kan delarna snea till sig efter gräddnig.  Grädda ett prov, blir det bubbligt, mer mjöl. Är det nog tunt/tjockt? Man kan ta en skärbräda och lägga på delarna när dom kommer ut från ugnen, för att få dom plana. Och lägg delarna på en kall plåt. En god ide är att inte ha så många delar på varje plåt för ska man bränna upp något är det bra om det inte är så många. Ta lite pill och gör mycket fönster, det betalar sig sedan

250 gram socker
2 dl ljus sirap
100 gram margarin
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
1 kg mjöl
Smält socker, sirap, margarin och kryddor i en panna. Inte koka.
Häll i mjölk och låt svalna. Blanda bikarbonat med mjölet och blanda i hop degen.
Lägg i plastpåse och låt stå i kyl i FLERA dagar.
225 grader, gräddas olika i varje ugn kolla med falk-blick!
Degen räcker till två såna hus som ovanför


Sedan när allt är gräddat ta ett sandpapper eller en rasp och fixa till kanterna som ska sitta ihop. Sedan, min räddare, limpistolen. Jag klistrar ihop allt och gömmer skammen under kritsyr. Vi har limmat fast pennor och papp för hålla ihop skapelsen, på med snö från en burk eller florsocker  så ser allt fantastiskt ut. Ta till sist en ledlampa, den blir inte varm så man kan ha på den nätterna igenom och man kan sova gott, och lägg den i huset. Kom ihåg ett hål på baksidan för sladden. Vi klistrar fast gelatin blad som fönsterrutor (på insidan) och sedan små spetsar som gardiner. Det här husbygget tar tre dagar, en för att göra degen, en för att grädda och få ihop huset, och en för att dekorera.
Det tar inte tre hela dagar men försöker man göra det snabbare blir man frustrerad och allt går bara sönder så man måste få lugna ner sig mellan varven. Spara degen till hela underverket är klart ifall man måste göra om någon bit.
Lycka till och ta det med jämnmod, det är kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar